Nourishing by nature

Onze

organisatie

FrieslandCampina is een van de grootste zuivelondernemingen in de wereld, met een coöperatieve traditie van bijna 150 jaar.

De leden-melkveehouders in Nederland, Duitsland en België zijn via Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. voor 100 procent eigenaar van Koninklijke FrieslandCampina N.V. Alle leden-melkveehouders zijn zelfstandige ondernemers.

De historie
van FrieslandCampina

Ontdek ruim 140 jaar geschiedenis

Leden-
melkveehouders

Leden-melkveehouders (18.261)

Zuivelcoöperatie

Leden-melkveehouders (18.261)

Districten (21)

Ledenraad (210)

Bestuur (9)

FrieslandCampina

Algemene vergadering aandeelhouders (210)

Raad van commissarissen (13)

Executive board (2)

Consumer Dairy

FrieslandCampina Consumer Dairy voorziet consumenten in Europa, Azië en Afrika van zuivelproducten zoals melk, yoghurt, gecondenseerde melk, zuiveldranken, kaas, boter en room. Voor professionele afnemers zoals bakkers, patissiers, chocolatiers, koks en cateraars, bieden we een breed assortiment room, boter, desserts en vullingen. 

Specialised Nutrition

FrieslandCampina Specialised Nutrition levert gezonde zuivelproducten die zijn afgestemd op de behoeften van specifieke consumentengroepen, zoals zuigelingen, peuters en actieve volwassen. Met merken als Friso, Dutch Lady en Frisian Flag voeden we miljoenen kinderen over de hele wereld met producten gemaakt van Nederlandse kwaliteitsmelk. Met Optimel bedienen we de snelgroeiende markt voor ouderenvoeding in Zuidoost-Azië. 

Ingredients

Wereldwijd levert FrieslandCampina Ingredients natuurlijke ingrediënten met toegevoegde waarde en toepassingsgerichte innovaties aan producenten van kindervoeding, voedingsmiddelen, aan de farmaceutische industrie en aan de makers van diervoeders. De business group werkt nauw samen met afnemers en richt zich op markten waarin voeding een cruciale rol speelt: kinderen, ouderen en medische voeding. 

Dairy Essentials

FrieslandCampina Dairy Essentials produceert en verkoopt hoogwaardige (merk- en merkloze) kaas, wei, melk, boter en melkpoeder voor professionele en industriële afnemers. De business group zorgt voor het verdelen van alle binnenkomende melk en het verwaarden van circa 65 procent van de ledenmelk. 

De historie
van FrieslandCampina

1871

Negen boeren nemen een kaasfabriek over in de Wieringerwaard

1880

Oprichting van de eerste zuivelcoöperaties

1913

Oprichting van Coöperatieve Condensfabriek (CCF) in Leeuwarden

1926

Oprichting van De Meijerij Veghel / 

De Melkindustrie Veghel (DMV)

1965

Oprichting van Coberco in Zutphen

1989

Fusie van DMV Campina en
Melkunie Holland, oprichting van Campina Melkunie

1997

Fusie van Coberco, Friesland Dairy Foods, De Zuid-Oost-Hoek en De Twee Provinciën

2004

Friesland Foods krijgt het predicaat Koninklijk ter gelegenheid van zijn
125e verjaardag

2008

Fusie van Friesland Foods en Campina, 

oprichting van FrieslandCampina